company logo
Ecuga fotografija

Tequila- sve što (ne) znaš o popularnoj meksičkoj rakiji

Jedino što ti je poznato o tekili je kako ju voliš piti, ali znaš li kako se proizvodi i koje vrste postoje? Čitaj dalje i saznaj više.

Za tequilu često kažu da je recept za dobru zabavu. Mnogi od vas će se složiti s ovim navodom, dok se neki neće ni sjećati večeri koja je započela sa spomenutom meksičkom “poslasticom”.

Ako želite saznati više o ovom piću ili samo želite impresionirati svoje prijatelje nekim zabavnim činjenicama, čitajte dalje!

BP NOVI 1.1.

Korijeni tequile, danas meksičkog nacionalnog brenda, sežu čak do 1530. godine kada su Asteci u gradu Tequilasu otkrili “čarobni” sok agave.

U Meksiku postoji 5 regija u kojima se radi tequila: Guanajuato, Michoacán, Nayarit, Tamaulipas i Jalisco. Većina proizvodnje koncentrirana je u državi Jalisco, a piće mora biti najmanje 51% napravljeno od plave agave. Brojni brendovi danas su otišli korak naprijed pa koriste 100% plavu agavu kao glavni i jedini sastojak. Takve tequile će te prepoznati prvenstveno prema cijeni, jer su znatno skuplje od ostalih.

BP NOVI 1.2

Važno je istaknuti da biljci plave agave treba 8 do 12 godina da sazrije i bude spremna za berbu, a agavino srce “Piña” se jedino koristi za proizvodnju.

Nakon prvog branja, agave je potrebno ponovno zasaditi i čekati da nova biljka dođe do faze zrenja. Iz svega navedenog jasno je da je za berbu biljke potrebno veliko strpljenje, vrijeme i trud.

Pravu tequilu odlikuje starost i proces destilacije, a postoje tri kategorije: Blanco, Reposado i Añejo. Blanco ili silver su osnovni oblik.

Reposado tequile odležavaju u hrastovim bačvama od dva mjeseca do godinu dana, dok je za Añejos potrebno od jedne do tri godine.

Zanimljiva činjenica je i ta da se ovo piće nekoć smatralo medicinskim lijekom. Tijekom izbijanja španjolske gripe 1918., žrtvama je savjetovano da piju tequilu s limetom i soli kako bi ublažili simptome.

Tequila se više ne smatra lijekom, ali način konzumiranja je ostao isti- poližete sol, ispijete Tequilu te zagrizete krišku limuna, limete ili čak naranče.

BP NOVI 1.3

Bilo kako bilo, s tequilom nema sredine.

Ili je volite ili ne volite.

Kojoj god strani pripadali otkrijte koje sve tequile imamo u ponudi i osigurajte zalihe za ovo ljeto. Ako niste ljubitelj vi, sigurno jest netko iz vašeg društva!

ecuga.com

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Nužni

Za postavke

Statistički

Marketinški