company logo
Ecuga fotografija

Škotska - zemlja viskija

Škotski viski proizvodi se u cijeloj Škotskoj i može se raščlaniti na 6 većih regija, Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown, Islay and Islands.

Škotski viski proizvodi se u cijeloj Škotskoj i može se raščlaniti na 6 većih regija, Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown, Islay and Islands.

Scotch je poput Vina u smislu mjesta gdje se proizvodi, jer mjesto na kojem se proizvodi daje veliku razliku u okusu, izgledu i mirisu iako se proizvodi u istoj zemlji. Iako Škotska nije najveći proizvođač viskija, međutim spektar okusa, mirisa, izgleda u zavisnosti od kraja u kojem se viski proizvodi je fenomenalan.

Obalne destilerije proizvesti će viski koji nema malo dodirnih točaka s viskijem iz unutrašnjosti, a viski iz jedne od otočnih destilerija razlikovat će se od onog proizvedenog u vlažnim područjima poput Speysidea. Čak i unutar pojedinih regija, viski može imati potpuno različite note i mirise.

Škotski viski je svjetski poznat, tako da je važno poznavati razlike. Svaka regija ima svoj najpoznatiji brand viskija koje možete pronaći u većini barova širom svijeta. Dalje u tekstu navesti ćemo detalje o svakoj regiji škotskog viskija, njihove najpoznatije predstavnike, arome i okuse te načine kako razlikovati regiju od regije.

BP 8

Highlands

• Najpoznatiji proizvođači: Dalmore i Glenmorangie

• Broj destilerija: Preko 25

• Tipični okusi: Voćni kolač, slad, hrast, sušeno voće i dim

Highlands je najveće područje Škotske po proizvodnju viskija. Zbog velikog područja, viski u Highlandsu je vrlo raznolik i nudi ogromnu količinu različitih okusa, tako da je teško istaknuti određeni stil viskija iz ove regije. Lakše je podijeliti Highlands na četiri subregije, sjever, istok, jug i zapad. Svaka od tih podregija ima svoj stil.

Na sjeveru ćete pronaći single malt punog tijela, slatkog i bogatog karaktera, a Glenmorangie i Dalmore dva su više prepoznatljiva viskija. Na istoku se proizvode lakši, voćni viskiji kao npr. Glendronacha. Slične viskije pronaći ćemo i na jugu, međutim jug nudi više uglađene viskije, poput Aberfelda. Zapadni dio Highlands nudi viskije punijeg tijela te blizina obale ima veliki utjecaj na te viskije. Oban je jedno od većih imena tog područja.

BP 9.1.

Speyside

• Najpoznatiji Speyside viski: Macallan, Dalwhinnie, Glenlivet i Glenfiddich

• Speysideov Glenfiddich svjetski je najprodavaniji single malt viski u svijetu

• Broj destilerija: preko 60

• Tipični Speyside okusi: jabuka, vanilija, hrast, slad, muškatni oraščić i sušeno voće

Regija Speyside smještena je na sjeveroistoku Škotske koja okružuje rijeku Spey, podregija je Highland-a zbog velike gustoće destilerija u tom području. U njemu se nalazi najveći broj destilerija u Škotskoj, a trenutačno ih ima preko 60.

Speyside je poznat po širokom rasponu viskija s različitim karakterom, poznatim po slatkim singl malt viskijima s ili vrlo malo treseta ili apsolutno bez treseta. Zbog ovog stila, Speyside ima tendenciju da bude dobar ulaz za one koji započinju Whisky avanturu jer korisniku omogućavaju otkrivanje svojih omiljenih ukusa kada je riječ o ispijanju pojedinih sladova.

Neki od najpoznatijih svjetskih viskija proizvode se u Speyside kao Glenlivet, Glenfiddich i The Macallan. Ove tri destilerije same čine jednu trećinu cjelokupnog pojedinačnog tržišta slada. Više od 60% ukupne proizvodnje pojedinačnog slada u Škotskoj proizlazi iz aktivnih destilerija Speysidea, što pokazuje koliko je ta regija važna u pogledu izvoza škotskih i škotskih proizvoda širom svijeta.

BP 9.2

Lowlands

• Najpoznatiji viski: Auchentoshan, Glenkinchie

• Broj destilerija: ispod 5

• Tipični nizinski okusi: trava, kopriva, vrhnje, kava, tost i cimet

Lowlands je druga najveća regija viskija s obzirom na područje koje ona pokriva, ali trenutno ima samo manje od pet destilerija.

Viski s ovog područja je lagan i nježan bez treseta. Za razliku od bilo kojeg drugog područja viski s ovog područja bili su trostruko destilirani, danas samo Auchentoshan koristi ovu tehniku ​​za svoju proizvodnju. Zbog unutarnjeg položaja destilerija, malo je slanosti unutar viskija te viski s ovih područja predstavlja odličan izbor za ulazak svijet malt viskija.

BP 9.4

Campbeltown

• Najpoznatiji viski: Glengyle i Springbank

• Broj destilerija: ispod 5

• Tipični okusi Campbeltown-a: slana voda, dim, sušeno voće, vanilija i kava

Campbeltown je dio kopnene Škotske i nalazi se u podnožju Munt of Kintyre te je nekada imao preko 34 destilerija. No sada je dom samo 3 destilerije.

Danas je Campbeltown poznat po svom suhom i ponekad snažnom ukusu zbog svog položaja. Regija se odvaja od kopna i zapravo je bliža susjednim otocima Arranu i Islayu nego bilo koji drugi kontinentalni proizvođač.

Regija je vrlo mala, međutim proizvođači unatoč tome proizvode veoma različite viskije. Springbank je robustan sa snažnim uplivom dima, dok Glen Scotia proizvodi tipično lagane i travnate viskije.

Islay

  • Najpoznatiji viski: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin i Bruichladdich
  • Broj destilerija: ispod 10
  • Tipični okusi Islay: morske alge, slana voda, jabuka, dim

Škotski otok Islay (izgovara se eye-luh) nalazi se zapadno od kopna i najmanje je područje viskija s obzirom na pokrivenost područja u Škotskoj. Iako se radi o relativno malom otoku, na Islay*u trenutno živi 8 destilerija od kojih su 3 svjetski poznate, Ardbeg, Laphroaig i Lagavulin.

Regija je poznata po svojim ilovastim single malt viskijima, a vjeruje se da je destilacija viskija stigla u Škotsku iz Irske preko Islaya u 13. stoljeću, otuda i veliki broj prošlih i sadašnjih destilerija na otoku.

BP 9.5.

Islands

• Najpoznatiji viski: Highland Park, Talisker i Jura

• Broj destilerija: ispod 10

• Tipični otočni okusi: dim, salamura, ulje, crni biber i med

Viski proizveden na otocima koji okružuju kontinentalni dio Škotske nudi vrlo raznovrstan i različit ukus. Postoji gotovo 800 otoka uz obalu Škotske, od kojih je samo nekolicina nastanjena. Od nastanjenih otoka, Orkney ima dvije destilerije viskija, Scapa i Highland Park, Lewis & Harris je dom Abhainna Dearga, Talisker je smješten na otoku Skyeu, Tobermory na Mullu dok su otoci Jura i Arran domovi istoimenih viskija. Iako različiti u okusima, upravo zbog blizine mora svi viskiji na otocima posjeduju treset i slanost.

Ako nakon ove priče niste sigurni koja je prava stvar za vas, www.ecuga.com Vam omogućuje da navedene viskije naručite u manjim pakovanjima od 0,2 L. Savršen način da se zaroni u neotkriveni svijet Škotskih viskija. Ponudu možete pogledati na linku Minijature.

Uvijek s Vama vaša Ecuga :)

BP 9.6.

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Nužni

Za postavke

Statistički

Marketinški